Metalürji mühendisliği ya da diğer adıyla malzeme mühendisliği, üniversitelerin mühendislik fakültesinde bulunan dört yıllık lisans programıdır. Son yıllarda bu mühendisliğin adını çok fazla duymuş olsak da çoğumuzun bu bölüm hakkında çok fazla fikri yoktur. Gelin, geleceğin mesleklerinden biri sayılan metalürji mühendisliğini daha yakından tanıyalım.

Metalürji Mühendisliği Nedir?

Metalürji ya da malzeme mühendisliği, doğadaki madenlerle ya da o madenlerle üretilen diğer ürünlerle ilgilenen bir mühendislik türüdür. Madenleri işleyerek onları daha yararlı bir hale getirmeye çalışırlar. Çıkarılan madenler üzerinde araştırma yapar, bu madenlerden başka parçalar çıkarır ve bu malzemelerin kullanıldığı diğer malzemelerdeki sıkıntıları halletmeye çalışırlar. Metalürji mühendisliği, kendi içinde de 3’e ayrılır. Bunlar; kimyasal metalürji uzmanları, fiziksel metalürji uzmanları ve proses metalürji uzmanlarıdır. Bu ayrımlar, yukarıda saydığımız işlere göre ayrılmıştır.

Metalürji Mühendisliklerinde Aranılan Özellikler Nelerdir?

Her mesleğin ayrı bir sorumluluğu olduğu gibi metalürji mühendisliğinin de kendine has sorumlulukları ya da özellikleri vardır. Bunlardan ilki, el becerininiz gelişmiş olmasıdır. Doğadaki madenlerle uğraşan ve onları işleyen metalürji mühendislerinin el becerileri gelişmiş olmalıdır. Diğer bir özellik ise problem çözme yeteneğidir. Bu mühendisler çoğu zaman madenlerin birbiriyle olan etkileşimlerini incelerler. Nasıl bir tepkime çıkacağı belli olmayan bu durumda metalürji mühendisleri her türlü sorunu düşünüp ona göre çözüm üretmelidirler. Son önemli özellik ise organizasyon becerinizin olmasıdır. Çoğu şeyi aynı anda yapmaya çalışan metalürji mühendisleri, organizasyon yetenekleri sayesinde bu durumların üstesinden geliyorlar eğer bu özellikleri olmasaydı çoğu süreç ters gidip kötü sonuçlar doğurabilirdi.

Metalürji Mühendisliği Nedir

Metalürji Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Madenlerle bu kadar iç içe olan bu mühendisler çoğu yerde çalışabilirler. Günümüzde çoğu sanayi fabrikası madenlerle ilgili olduğu için bu mühendislere sanayinin çoğu bölümünde ihtiyaç duyulur. Sizler için sanayinin bu bölümlerini sizler için aşağıda sıraladık.

-Demir-Çelik sanayi

-Demir-Dışı metal üretim sanayi

-Cam, seramik ve refrakter sanayi

-Döküm sanayi, Savunma sanayi

-Uzay ve havacılık sanayi

-Makine imalat sanayi

-Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri

-Manyetik malzeme üretimi

-Biyomedikal malzeme üretimi

-Kalite kontrol ve gözetim şirketleri,

-Otomotiv ve otomotiv yan sanayi

-Uçak ve gemi imalat sanayi

-Plastik teknolojisi

-Kaynak malzemeleri üretimi sanayi

– Metal şekillendirme ve işleme sanayi

-Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi,

-Elektrik-Elektronik malzeme üretimi

-Üniversitelerde araştırmacı, uzman.

Metalürji Mühendisliği Nedir

Metalürji Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Farklılık gösterse de bu bölümün dersleri aşağıdaki dersler doğrultusunda şekillenir.

  • Matematik
  • Fizik
  • Kimya
  • Teknik Resim
  • Fizikokimya
  • Bilgisayar Programlama
  • Malzeme Bilimi
  • Metalurji Termodinamiği
  • Kimyasal Metalurji
  • Elektrik Elektronik Bilgisi
  • Çözelti Termodinamiği
  • Statik ve Mukavemet

1 YORUM

CEVAP YAZ

Lütfen Yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı yazın