Birçok öğrencinin merakla beklediği Erasmus Programı, Yurt Dışına çıkma ve yeni tecrübeler edinip dil geliştirme gibi birçok imkanı sağlıyor. Bizde sizler için bu konuyu araştırdık ve detayları en çok sorulan sorular ile birlikte sizinle paylaşıyoruz.

erasmus program

Erasmus Nedir? Neyi Amaçlar?

Erasmus, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir öğrenci değişim programıdır. Temel amacı, Avrupa’daki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini teşvik ederek kültürel çeşitliliği artırmak, Avrupa entegrasyonunu güçlendirmek ve gençlerin uluslararası deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Program, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilere eğitimlerinin bir bölümünü farklı Avrupa ülkelerinde geçirme fırsatı sunar, böylece yeni kültürleri tanıma ve yeni diller öğrenme imkanı sunar.

Programa Nasıl Katılınır?

Bu programa katılmak için bir üniversitede öğrenci olmak gerekir. Başvurular duyurularda açıklanan tarihler arasında online olarak yapılmaktadır.

Kimler Katılabilir?

Yüksek öğretim kurumundan kabul edilen üniversite, enstitü, akademi gibi kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi almaya hak kazandıkları takdirde bu programdan faydalanabilirler.

Programa Katılmak için Dil Sınavı Gerekli mi?

Okumakta olduğunuz yüksek öğretim kurumunun yapmış olduğu yabancı dil sınavından geçerli not (60/100) almaları gerekmektedir.

Hangi Dillerde Sınava Girebiliriz?

Programa katılmak isteyen öğrenci İngilizce Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dil sınavlarına katılabilir.

Not Ortalaması Kaç Olması Gerekir?

Erasmus Programına katılmak için öğrencinin not ortalaması 4 üzerinden en az 2,6 olması istenir.

erasmus.

Erasmus Programı ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Erasmus programı, Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliği aday ülkeleri arasında yer alan Türkiye ve Hırvatistan ile İsviçre yüksek öğretim kurumlarının katılımına açıktır. Programın çerçevesindeki tüm faaliyetlerde, en az bir tarafın bir Avrupa Birliği üyesi üniversite veya kurumu olması gerekmektedir.

Vize Nasıl Alınır?

Programa katılmak için vize başvurusu yaparken, genellikle standart turistik veya ticari vizeler yerine uzun dönem Schengen D tipi vizesi (aynı zamanda ulusal vize olarak bilinir) almanız gerekmektedir. Bu vize türü, programın başlamasından en az 6 ay önce, katılmak istediğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurularak alınmalıdır.

Erasmus vizesi başvurusu için genellikle dört temel belge gerekmektedir:

  1. Kabul mektubu: Avrupa’da kabul aldığınız üniversiteden alınan kabul mektubu (orijinali).
  2. Konaklama belgesi: Kalacağınız yeri gösteren bir belge.
  3. Maddi destek belgeleri: Ailenizden maddi destek alacağınıza dair banka yazısı ve cüzdan örnekleri (sponsorluk veya banka hesabı).
  4. Hibe belgesi: Türkiye’deki üniversitenizden Erasmus programı için hibe alacağınıza dair bir belge.

Bu dört ana belgeyi hazırladığınızda, vize başvurunuzun temel evraklarını tamamlamış olursunuz. En önemli belge kabul mektubu olup, programın anahtar bir parçasıdır.

Ayrıca, ailenizin size Avrupa’da Erasmus programı süresince finansal destek sağlayacağını taahhüt eden bir yazı da gerekmektedir.

Erasmus Programı ile birlikte sizde kendinizi geliştirme ve yeni kültürler tanıma imkanı sağlayabilirsiniz.

 

CEVAP YAZ

Lütfen Yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı yazın