MEB’in yeni kararları: Ortaöğretim için yeni yönetmelik açıklandı. Bu kararları görenler “artık lise zorlaştı” dedi.
Liseliler için devamsızlık ve ders başarısı çok önemli bir hâle geldi. Bu çalışmalar için “önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu” kuruldu. Şimdi sizlere bu kararları en basit şekilde anlatacağız.
MEB’in Yeni Kararları:
Devamsızlık
- İlk olarak devamsızlık konusu ile ilgili konuşalım. Bu konu hakkında yeni karar eğer bir öğrenci 2 gün özürsüz devamsızlık yaparsa durum ailesine iletişim araçları ile duyurulacak ve velisini okula çağırıp özür belgesi getirmesi isteneceğinin haberini verdi.
- MEB, Özürsüz devamsızlık 10 günü, özürlü devamsızlık 30 günü aşarsa o öğrencinin ortalaması ne olursa olsun başarısız sayacaklarını ama sadece yakın derece akrabasını kaybeden öğrencilerin 40 gün devamsızlık hakkı olduğunu bildirdi.
- Önleyici, Müdahale ve Yönlendirme Komitesi, devamsızlık gösteren ve sınıf tekrarı riski taşıyan öğrenci velisini, devamsızlığın beşinci gününde okula davet ederek, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırmak için iş birliği yapacaklarını söyledi.
- Özürsüz olarak yapılan her devamsızlık günü haftalık ders çizelgesine saat olarak ayrıca ekleneceğini bildirdi.
- Yatarak tedavi gerektiren durumlarda sağlık kurumları tarafından verilen raporların süresi, mevcut devamsızlık toplamını aşan durumlar için yeni bir düzenleme getirildi. Bu kapsamda, bu tür durumlarda öğrencilerin devamsızlık sürelerini kontrol altına almak ve hak kayıplarını önlemek amacıyla yatarak tedavi gerektiren hastalığı olan öğrencilerde olduğu gibi devamsızlık süresi 60 gün olarak belirlendi.
Açık Lise
- Açık liseye geçişler, yönetmelikte belirtilen istisnalar haricinde, millî sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi özel durumlar dışında artık mümkün olmayacağı belirtildi.
Sınıf Geçme
- Sınıf geçmek için 50 ortalama yeterli olmayacak.
- 50 ortalaması olup 1 dersten başarısız olanlar sınıfı geçebilecek, 3 dersten başarısız olanlar sorumlu geçmiş sayılacaklar ama 3’ten fazla derste başarısız olanlar sınıf tekrarı yapacaklar.
- Alt sınıflarda dahil olmak üzere toplam 6’dan fazla dersten zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.
- Bu uygulama 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak yapılacağı yâni bu uygulama bu seneki 9. sınıflardan itibaren geçerli olacak şeklinde bilgilendirildi.
MEB’ in getirdiği yeni kuralları maddeler halinde basit bir şekilde anlattık. Daha detaylı bilgi için meb.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Tüm öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diliyoruz.