Muhasebe bölümü, öğrencilerin sıklıkla merak ettiği bölümlerden biridir. Muhasebe terimi, finansal işlemlerin kayıt altına alınması, sıralanması, sonuçların raporlanması ve özetlenmesi ile beraber kaydedilmesi işlemine verilen genel bir isimdir. Aynı zamanda bu görevleri yerine getirenlerin icra ettiği bir meslek alanı olarak lanse edilmektedir.
Muhasebe Bölümü Eğitim Süresi Kaç Sene?
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında eğitim verilen muhasebe bölümü, dört senelik bir lisans bölümü olmaktadır. 2020’den bu yana sadece üç üniversitede bu bölümde eğitim verilmektedir. Bununla birlikte, muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü ile karıştırılmamalıdır. Bu bölüm ise iki sene boyunca eğitim vermektedir.
Muhasebe Dersleri Nelerdir?
Muhasebe bölümü okumak isteyen öğrenci adayların en çok sorduğu sorulardan biri de derslerdir. Bölümdeki başlıca dersler şu şekilde sıralanmaktadır:
- E-ticaret
- Mali tablolar ve analiz
- Dış ticaret işlemleri
- Vergi hukuku
- Kamu maliyesi
- Şirketler muhasebesi
- Maliyet muhasebesi
- Ticari matematik
- İşletme yönetimi
- Makro ekonomik
- Temel hukuk
- Mikro ekonomik
- Muhasebe
Bunlar haricinde seçmeli dersler de bulunmaktadır. Sekiz yarıyıllık dönemde öğrenciler birçok farklı dersten sorumlu olurlar. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
Muhasebe Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Muhasebe bölümünden mezun olanlar için sunulan iş olanakları oldukça fazladır. Mezunlar, bir firmanın yönetimine finansal bakımdan en iyi şekilde katkı sağlamayı amaçlar. Çeşitli bilgiler kaydedilmiş işlemlerden gelse de rapor ve analizlerin çoğu çeşitli varsayımlara dayanan, öngörülen ve tahmini tutarları içerir. Genel anlamda, bu bilgiler firmanın yönetimi dışındaki kişilere dağıtılmaz. Bu bilgilere örnek olarak bütçe planlaması, operasyonları kontrol etme ve yeni işler için fiyat teklifi sunma gibi hususlar yer almaktadır.
Muhasebe Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Muhasebe eğitimini tamamlayan kişiler için iş hayatında birçok imkan vardır. Bunlar arasında:
- Ekonomik Yatırım Şirketleri
- Sigorta Şirketleri,
- Özel ve Devlet Bankaları,
- Defterdarlıklar
- Vergi Daireleri,
- Mal Müdürlükleri,
- Mali Müşavirlik Büroları,
- Muhasebe Büroları,
- Şirketlerin Finans Departmanları,
Muhasebe bölümünden mezun olanlar devlet dairelerinde çalışabileceği gibi aynı zamanda özel şirketlerde de çalışma imkânı elde ederler. Ayrıca devlet dairelerinde çalışmak için KPSS’ye girme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sınava girip geçerli bir not aldıktan sonra tercihlerde bulunmak söz konusu olabilecektir.
Muhasebe Bölümünün Amacı Nedir?
Bu bölümün amacı, kurum ve kuruluşların maddi kayıtlarını tutmaktır. Bu kayıtları tutacak olan personel açığını kapatmak da üniversite eğitimi ile mümkündür. Bölüm ise öğrencilere yönetim becerisi kazandırarak sektör hakkında donanımlı hale gelmelerini sağlamaktadır.
Muhasebe Bölümün Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?
Bu bölümü okumak isteyen öğrenci adayları şu sınavlara girmeliler:
- Alan Yeterlilik Testi (AYT)
- Temel Yeterlilik Testi (TYT)
Muhasebe Bölümü Kursları ve Eğitimleri Nelerdir?
Muhasebe sektöründe çalışmak isteyenlere bazı kurs ve sertifikalar için eğitimler sunulmaktadır. Sertifikalı ön muhasebe kursu da bunlardan biridir. Bu kurs sayesinde adaylar şirketler muhasebesi, ön muhasebe, faturalandırma, genel muhasebe, maliyet muhasebesi ve çeşitli muhasebe programları hakkında eğitim alırlar. Bu tarz kursların ortalama süresi 500 saattir. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler sertifika alabilirler.
Muhasebe Bölümü Okumak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?
Bu bölümü okumak ve mesleğini icra etmek isteyenlerde aranan nitelikler şunları içermektedir:
- Hesaplamalar hususunda hızlı olmak.
- Analitik düşünme yeteneği.
- Finans ve ekonomi konularına meraklı olmak.
Bu bölüm hesaplama ve matematik ağırlıklıdır. Bu yüzden de matematik ile arası iyi olan öğrencilere önerilen bir alandır.
Muhasebe Bölümünün Avantajları Nelerdir?
Muhasebe bölümünü okumanın çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri:
- Devlet dairelerinde çalışma imkanı elde ederler.
- Bağımsız bir şekilde çalışma olanakları vardır.
- Birden çok şirket ile çalışma şansı vardır.
- Bağımsız çalışma durumunda kazanç miktarı yükselebilir.
Muhasebe Bölümü Dezavantajları Nelerdir?
Her bölümün hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Bu durum muhasebe bölümünde de geçerlidir. Bölümün dezavantajları:
- Devlette kadro atamaları sınırlı sayıdadır.
- Benzer bölümler ile aynı yapma durumu söz konusudur.
- Mezun sayısı fazladır.