Arabulucu Kimdir?

Öncelikle, ‘ Arabulucu Kimdir? ‘ sorusundan önce değinmeliyiz ki, arabulucu olabilmek için bazı yerine getirilmesi gereken şartlar ve gereksinimler vardır. Bunlar;

– Türk vatandaşı olmak

-Hukuk Fakültesinden mezun olmak veyahut yabancı bir hukuk fakültesini bitirmiş olup Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre sınava girerek başarı belgesi almış bulunmak

-Kasten işlenmiş bir suçtan mahkum olmamak

-Mesleğinde (en az beş yıl olmak üzere) kıdeme sahip olmak

-Arabuluculuk için verilen eğitimi tamamlamış olmak Arabulucu Kimdir?

DİĞER HUKUK ALANLARINA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYIN

Şartları yerine getiren ve gereksinimleri karşılayan kişiler Arabuluculuk sınavına girip yeterli başarıyı gösterdikten sonra sicile kaydolabilir. Arabuluculuk yapabilmek için, Adalet Bakanlığının tuttuğu listede adının bulunması gerekmektedir.

Başta İhtiyari ve Zorunlu Arabuluculuk olmak üzere iki sınıfa ayrılsa da, gün geçtikçe gündeme göre alanı genişleyen bir meslektir.

Arabulucu Kimdir?

Özellikle empati duygusu gelişmiş olan ve insanları dinlemeye yatkınlığı olan öğrenciler tarafından tercih edilebilirliği yüksek bir meslektir diyebiliriz.

ÖĞRENCİLER İÇİN EN İYİ 5 UYGULAMAYI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Arabulucu Kimdir?

Arabulucu Ne İş Yapar?

Zorunlu arabuluculuk olarak adlandırılan ‘Dava şartı olarak arabuluculuk’ işçi ve işveren arasında yaşanan sorunları ortaklaşa yöntemlerle çözmesi beklenen yapılaşmadır. Uyuşmazlık yaşayan tarafları bir araya getiren, alanında uzman arabulucular, subjektif olmayan bir şekilde taraflarla görüşerek kendi çözüm yöntemlerini geliştirmekte ve taraflar arasında profesyonel iletişim kurmalarına yardımcı olmaktadır. Gereken durumlarda taraflara çözüm önerileri sunarak anlaşmaları gereken konu yönünde yol gösterici olmalıdırlar. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte, bazı davalarda olay mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre bireysel veyahut toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacaklı durumu ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, dava şartlarından biri arabulucuya başvurulmuş olmasıdır. Diğer bir deyişle bu tür işçi-işveren uyuşmazlıklarında, mahkeme öncelikli olarak tarafların arabulucuya başvurmuş olma koşuluna mutlaka bakacaktır.

Buna göre basit olarak diyebiliriz ki; Zorunlu Arabuluculukta, İş hayatında alacak verecek meselesi başta olmak üzere, kişisel çıkar gözeten çoğu dava mahkemede yargı sürecine girmeden önce Arabulucuya danışılmalıdır. Arabulucunun burada yaptığı şey ise basit olarak, olayı dava kapsamından çıkarmak suretiyle taraflar arasındaki sorun ya da talebi objektif şekilde tanımlamak ve buna ek olarak yine taraflar arasında hiçbir subjektif yargı olmaksızın ortak noktada buluşmalarını sağlamaktır.

Arabulucu Kimdir?

Gariptir ki ‘Zorunlu Arabuluculuk’ta arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuyla yapılan görüşmede uzlaşmak zorunlu değildir. Eğer ki taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, olayın mahkemeye taşınmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Tarafların, arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varmaları halinde, hakkında anlaşılmış olan hususların ve konuların taraflar tarafından tekrar yargı konusu yapılması hakkı yoktur. Arabuluculuk görüşmesinde çözüm getirilmiş bir konunun tekrar yargıya taşınabilmesi için tehdit, hile, cebir gibi taraflardan herhangi birini etkileyen olgu ya da olayların varlığıdır.

Arabuluculuk görüşmeleri süresince tarafların kendi istek ve iradeleriyle anlaşmaya varmaları, böylece olay mahkemeye gitmeden uyuşmazlığın uzatılmadan, kısa sürede çözülmesi beklenir. Arabulucunun işi, tarafların bire bir görüşerek daha tez vakitte ortak sonuca ve anlaşmaya varmalarını sağlamaktır. Böylece avukat, bilirkişi, harç gibi yargı masraflarına da katlanılmamış ve kısa sürede taraflar tarafından ortaklaşa bir çözüm elde edilmiş olur.

Arabulucu Kimdir?

ARABULUCULUK İÇİN ALINAN DERS/SEMİNERLER NELERDİR?

Arabuluculuk için verilen programları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

*Arabuluculuk Mevzuatı/Arabuluculuk nedir?

*Arabuluculuk Sürecinin Temel İlkeleri/Arabuluculukta Etik

*Çatışma Teorisi/Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Farklılık

*Arabulucu Kimdir?

*Arabuluculuk Aşamalarının Gözden Geçirilmesi/ Hazırlık Aşaması

*Başlangıç Aşaması

*İnceleme Aşaması

*Sonuç-Anlaşma Aşaması

*Müzakere Aşaması

*Uygulama

CEVAP YAZ

Lütfen Yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı yazın