Özel ve teknik bilgi gerektiren konularda oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak sunması için başvurulan kişiye bilirkişi denir. Bilirkişi nasıl olunur? Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bilirkişi Nedir? Bilirkişi Nasıl Olunur?

Bilirkişi, savcılık ve hakim tarafından görevlendirilen ve mahkemeye uzmanlık alanıyla ilgili bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu uzmanlarına başvurulabileceği gibi Akademisyenlere ya da başka alanlarda uzmanlığını kanıtlamış kişilere de başvurulabilmektedir.

bilirkişi nasıl olunur

Bilirkişi Nasıl Olunur?

Bilirkişi müracaatları 01/06/2005 tarih ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adlî Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılmaktadır.

Adalet Banalığı aracılığı ile her yılın Ekim ayında bir sonraki yılın bilirkişi başvuruları ile alakalı ilan yayınlanır. Başvuruları takip edip ayrıntılı bilgiye erişebileceğiniz adres için tıklayınız.

BİLİRKİŞİ BAŞVURU ŞARTLAR

Bilirkişi olabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar;

  • 25 Yaşını doldurmuş olmak,
  • T.C. Vatandaşı olmak,
  • Başka bir adalet komisyonu içerisinde kayıtlı durumda olmamak,
  • Fiili ehliyete sahip olmak,
  • Meslekten atılmamış olmak,
  • Herhangi bir suçtan sabıkası bulunmamak,
  • En az 3 yıllık iş tecrübesine sahip olmak,
  • Kendi isteği dışında bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak.

Bilirkişi Raporu Nedir? Nasıl olmalıdır?

Dava dosyası hakkında rapor sunması istenen bilirkişi, mahkemenin istediği raporu istenilen süre içerisinde sunmakla yükümlüdür. Bilirkişi raporu savcı ve hakimin teknik olarak uzman olmadıkları konuda fikir beyan etmektir. Soruşturma sırasında bilirkişiden istenen rapor Cumhuriyet Savcılığı’na hitaben yazılır. Fakat Bilirkişi hukuki terimlere hakim olmalı ve kesin hükümlerden uzak durmalıdır. Raporun sonuç bölümünde raporun bir özetinden bahsedilir. Ayrıca bilirkişi varmış olduğu kanaati kesin hüküm belirtmeden arz eder. Böylece objektif ve bilimsel bir sonuç ortaya çıkar.

CEVAP YAZ

Lütfen Yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı yazın