Robotik ve kodlama iç içedir ve Bilgisayar Biliminin büyüleyici bir alanıdır. Robotik ve kodlamaya girmeden önce robotlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Robot, sensörler tarafından alınan girdilere dayalı olarak belirli görevleri yerine getirebilen otonom bir makinedir. Ayrıca robot, programlanana kadar sadece mekanik bir parçadır.
Robotik kodlama sayesinde birçok insan görevinin artık otomatikleştirildiği bir çağda yaşıyoruz. Yapay zeka ve makine öğrenimi robotiğin temel unsurları olduğundan, akıllı robotlar insanlardan daha doğru ve kesindir.
Artık resmi olarak Suudi Arabistan vatandaşı olan bir robot olduğunu keşfetmek sizi şaşırtabilir! 2017 yılının Ekim ayında Sophia, herhangi bir ülkenin vatandaşlığını alan ilk robot oldu. Ayrıca Sophia, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın tarihindeki ilk İnovasyon şampiyonu seçilmiştir.
Robotik Kodlamayı Keşfedin
Robotik için hangi kodlama kullanılır?
Hem blok tabanlı kodlama hem de metin tabanlı kodlama kullanılır. Bilgisayarlarla iletişim kurmanın yolu kodlamadır. Başka bir deyişle kodlama, belirli kuralları olan bir dizi talimattır. Kullanılabilir çok sayıda programlama dili vardır: C/C++, Python, Java, Fortran, vb. Python, makine öğreniminde kullanımı nedeniyle robotik için popüler bir dildir.
Blok tabanlı kodlama
Blok tabanlı kodlama, öğrencilerin kodlamaya olan ilgilerini harekete geçirmek için mükemmel bir yaklaşımdır. Bu kodlama, birbirine kolayca bağlanabilen farklı şekillerdeki bloklardan oluşan bir yığın kullanır. Blok tabanlı kodlama hata ayıklamak çok daha kolaydır. Scratch, Blockly ve VEXcode Vr, blok tabanlı kodlamanın birkaç örneğidir.
Metin tabanlı kodlama
Metin tabanlı kodlama, önceden tanımlanmış söz dizimine dayanır. Her bir kod satırını yazmanız gerektiğinden hata olasılığı daha yüksektir. Bu aynı zamanda blok tabanlı kodlamadan çok daha fazla zaman aldığı anlamına gelir. C/C++, Python, Java birkaç örnektir.
Robotik kodlama öğrencilere hangi becerileri öğretiyor?
Robotik ve kodlama öğrenen çocuklar, güçlü eleştirel düşünme becerileri de dahil olmak üzere birçok beceri kazanıırlar.
Problemleri çözmenin farklı yolları vardır ve robotik öğrenenler problem için en uygun çözümü nasıl seçeceklerini öğrenirler. Ayrıca, uygulamalı öğrenme etkinlikleri öğrencilerin konsantrasyon ve dikkat düzeylerini artırır. Diğer beceriler şunları içerir:
Hazırlık: Teknoloji her geçen gün değişiyor ve öğrencilerin teknolojik değişimlere daha hazırlıklı olmaları gerekiyor.
Takım çalışması: Çocuklar, robotlarını farklı dinamik zorluklarda rekabet edecek şekilde uyarlamak için takımlar halinde çalışır.
Programlama becerileri: Çocuğunuz, kod satırlarını programlamayı öğrenmenin ötesinde, sorunları çözmenin yeni yollarını keşfedecektir.
Analitik düşünme: Büyük robotik problemler için öğrencilerin problemi parçalara ayırması ve ardından çözümü bulması gerekir.
Yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirin: İletişim, yaşam boyunca kesinlikle gerekli bir beceridir.