Felsefe Nedir?
Felsefe için birçok tanım vardır. Yunanca kökenli bir kelimedir, “philia”=sevgi “sophia”=bilgi kelimelerinden türemiştir bilgi sevgisi anlamına gelmektedir. Felsefe için genel bir tanım yapmak gerekirse sorgulayarak entelektüel bilgi birikimi kazanmak diye kapatıp geçebiliriz fakat bana kalırsa her insan için felsefenin tanımı farklı olmalıdır bunun nedeni ise; her insanın felsefeden kazandığı çıkarım aynı olmamaktadır felsefeyi belli kalıplar içerisinde tanımlanması kulağa pek doğru gelmemektedir, felsefe bile kendi içerisinde öznellik içerirken genel bir tanıma sokmak felsefenin doğasına aykırı olur.
Çoğu filozofun insan hakkındaki tanımı farklıdır kimisi için düşünen, kimisi için araştıran, kimisi için sorgulayan hayvan olarak tanımlamıştır her birinin verdiği cevaplar farklı olsa bile bütün bu tanımların ortak bir kesişimde buluşmasını sağlayan felsefe olmuştur, insan doğası gereği sorgulayan, araştıran, düşünen bir varlık olmuştur ve antik dönemlerden bu yana bunları uygulamamızda felsefe bir araç niteliği taşımaktadır.
Felsefe benim için hayat yolculuğundaki motivasyondur. Asıl önemli olan felsefe senin için nedir?
Felsefe Bölümü Nedir?
Felsefe bölümü günümüz koşullarında girmesi kolay bitirmesi zor bölümlerden biridir, eğer felsefeye ilginiz yoksa şimdiden bu sekmeyi kapatmanızı öneririm. Öncelik olarak üniversiteye çok para kazandıracak meslek öğrenmek için gelecekseniz felsefe sizin için doğru bölüm değildir, felsefe bölümünü okumak istiyorsanız parasal beklenti ve kaygılarınızı bir kenara bırakmanız gerekir, eğer bu beklentiler içerisinde felsefe bölümüne gelirseniz ne yazık ki hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Felsefe bölümünde öğrenecekleriniz sizi bölüme girerken olduğunuz insandan daha başka bir insan haline getirecektir (Öğrendiklerinizi benimserseniz).
Felsefe bölümünün size kazandıracaklarını şu şekilde listeleyebiliriz aslında;
- Öğreneceklerinizle ile dünyaya farklı bir perspektiften bakmanızı sağlar, analiz ve düşünce yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olur.
- Kendinizle içsel bir yolculuğa çıkmanızı sağlar ve kendinizi başka bir açıdan tanıyabilirsiniz.
- Yapacağınız akıl yürütmeler ile yaratıcı düşüncenizi geliştirebilir kendinize has içerikler üretebilirsiniz.
- Eleştirel düşüncenizi geliştirerek kriz durumlarında çözüm odaklı olmanıza imkân sunar.
4 yıllık normal eğitim süresi olan bir lisans bölümüdür, bazı üniversitelerde isteğe bağlı ya da zorunlu olarak yabancı dil hazırlık eğitimi mevcuttur.
Felsefe Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Felsefe bölümüne girdiğiniz andan itibaren sıkça şu iğrenç espriyle karşılaşacaksınız; “Bitirdiğinde filozof mu olacaksın sen şimdi ya hahaha” şimdiden kendinizi buna hazırlamanızı tavsiye ederim.
Felsefe bölümünü bitirdikten sonra ne yazık ki bir unvan sahibi olamıyorsunuz.
İş bulma imkânınız her bölümde olduğu gibi öğrencilik hayatınızda kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlıdır.
Türkiye Cumhuriyeti İnsan Kaynakları Ofisinin ÜNİ-VERİ istatistiklerine göz attığımızda felsefe bölümü mezunlarının ilk 3 sektör dağılımı şu şekildedir;
- Eğitim %58,05
- Toptan Perakende Ticaret %11,34
- İdari Destek ve Hizmet Faaliyetleri %5,61
Felsefe bölümü mezunlarının büyük çoğunluğu eğitim sektöründe faaliyet göstermektedir, eğitim sektöründe çalışılabilecekleri alanlar ise;
- Pedagojik formasyon eğitimini aldığı takdirde felsefe grubu öğretmenliği yapabilir.
- Pedagojik Formasyon aldıkları takdirde dershanelerde danışman öğretmenlik yapabilirler.
- Üniversitede devam ederek akademik kariyer sağlayabilir.
- Son zamanlarda çıkan P4C (Çocuklar için Felsefe) Eğitimini alarak alanlarını genişletebilir,
Ve çeşitli sektörlerde de faaliyet gösterebilirler.
-BERKAY TUTKUN