Akademisyen nasıl olunur? sorusu akademiye gönül vermeye hevesli birçok kişinin akına gelen ilk sorudur. Peki akademisyen olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir? Akademi yolunda son aşamaya gelmiş biri olarak bu konuyla ilgili ayrıntılı süreci sizlerle paylaşacağım.

Akademik Kariyer Nedir? Akademisyen Nasıl Olunur?

Akademi, gönül verme işidir. Zor ve uzun bir süreçtir. Öncelikle buna hazır olmalısınız. Çok okumalı ve çok yazmalısınız. Çok para kazanmak hedefiyle seçilecek bir hedef değildir akademisyenlik. Öncelikle bunu söylemeliyim. Bu amaçla yola çıkacaksanız daha kestirme yollardan ilerleyebileceğiniz birçok dal mevcut. Akademik hedefin sonucunda elbette iyi kazançlar elde edebilirsiniz. Fakat bu yol oldukça uzun bir yoldur. Akademisyen olduktan sonra her an, her yerde mesai devam eder. Okursunuz, yazarsınız, araştırma yaparsınız. Tüm bu aşamalara hazır olmalısınız.

Kısacası akademik kariyer, bir ömür süren gönül verme, sevme işidir. Eğer siz de bu alana tüm hayatını verebilecek inanca sahip biriyseniz akademisyen nasıl olunur sorusunun teknik cevaplarında geçelim.

Akademisyen olma şartları

Lisans eğitiminizi bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimine devam etmelisiniz. Bunun için iyi bir not ortalaması ile mezun olmanız gerekmekte. Tabiki yanında girmeniz gereken yazılı sınavlar da bulunuyor. En az 70 üzeri iyi bir ALES sonucuna ve 50 üzeri YDS / YÖKDİL puanına sahip olmalısınız. Bu puanlar çoğu üniversite tarafından taban puan olarak kabul edilse de bu kabul için puanların üstüne çıkmanız gerektiğini söylemek gerekir.

akademisyen nasıl olunur

ALES dediğimiz sınav açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı, sözel ve sayısal bilginizin ölçüldüğü 100 soruluk bir sınavdır. YDS ise 80 sorudan oluşan yabancı dil bilginizin ölçüldüğü bir sınavdır.

Tüm bu aşamaları geçtikten sonra bir okula kabul aldığınızı var sayarsak, yüksek lisans için 2+1 yıllık süreniz bulunmakta. İlk yıl ders aşamasıdır. İkinci yıl ise tez yazım aşamasıdır. Eğer bu süre zarfında tezinizi bitiremezseniz bir yıl daha tez yazmak için hakkınız bulunmaktadır. Akademik olarak ilerlemek için tezli yüksek lisans yapmak zorundasınız. Tezsiz bölümlerden mezun olmak akademik kariyer için uygun değildir.

Tez savunmanızı bitirip yüksel lisanstan mezun olduktan sonra doktora aşamasına geçiyorsunuz. ilk yıl ders aşaması sonrası yaklaşık bir sene de yeterlilik sınavı ve sonrasında tez yazımı derken en erken dört seneniz de doktora yaparak geçiyor. Tüm bu aşamaları başarı ile atlatabilirseniz siz de artık alanınızda doktor ünvanı almış oluyorsunuz.

Almış olduğunuz ünvanlar sırasıyla;

Dr. Öğretim Üyesi, Doç. Dr. ve Prof Dr. diye gitmektedir. Tüm bu ünvanları almak oldukça zahmetli ve büyük çalışmalar gerektirmektedir.

Bunun yanı sıra yüksek lisans ve doktora aşamasında Araştırma görevlisi olma şansınız da bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili ileride daha ayrıntılı bir yazı yazacağım.

Hepinize başarılar diliyorum.

 

CEVAP YAZ

Lütfen Yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı yazın